Editorial

Autors/ores

  • Lorena Cano-Orón

DOI:

https://doi.org/10.7203/drdcd.v0i9.275

Resum

Ens trobem davant d'una nova i impactant revolució, una transformació que supera amb escreix la democratització d'Internet i la irrupció dels blogs i les xarxes socials. La intel·ligència artificial i les grans dades són conceptes que fa temps que són objecte d'estudi i aplicació, però ara s'expandixen a una escala sense precedents i amb una sorprenent accessibilitat per a un gran nombre de persones. Els canvis que estem experimentant estan afectant significativament totes les àrees d'estudi, donant forma al que serà una autèntica revolució.

Estem vivint un moment històric en què la desinformació s'ha convertit en una moneda de canvi que inunda tant els mitjans tradicionals com els digitals. I amb la facilitat que ara presenta la intel·ligència artificial per crear continguts, les possibilitats de saturar la ciutadania amb determinats relats -verídics o no- són molt elevades. Aquesta saturació informativa, que ja declaren moltes persones a les enquestes, contribueix al desinterès per les notícies i representa un desafiament per als mitjans i els investigadors.

En aquest context, els estudis en l'àmbit de la comunicació i el periodisme s'enfronten al desafiament d'adaptar-se a aquesta vertiginosa transformació. Reconeixem que, per poder seguir el ritme d'una societat en constant canvi, és necessari comptar amb el suport econòmic i el temps necessari per dedicar-se a l'aprenentatge i la recerca de qualitat.

En aquestes circumstàncies presentem la nostra novena edició de la revista, en la qual abordem a través d'investigacions rigoroses i reflexions crítiques com aquests avenços tecnològics estan transformant la comunicació, el periodisme i la societat en el seu conjunt.

El monogràfic d'aquesta novena edició...

Publicades

2023-10-19